Venkel de Super Food-Recept Venkel soep met Parmezaan

Column

Venkel is typisch een groente die je niet zo 1,2, 3 in je winkelmandje stopt bij het boodschappen doen.
En dat vindt ik jammer vandaar even wat aandacht voor een van mijn vele vrienden, de Venkel.

Venkel heeft een herkenbare anijs achtige smaak die het sterkst naar voren komt als je deze rauw eet, bijv. in een salade of in een smoothie of sapje.
(ik gebruik de stelen van de venkel voor de smoothie).

Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid.
Het is goed voor je spijsvertering, zoals buikklachten of krampen.
He is eigenlijk een soort Super Food maar dan goedkoper dan de hippe zakjes die te veel geld kosten.
Ter inspiratie hier een receptje van venkel.

Wat heb je nodig
2 eetl.  kokos olie
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes  knoflook, fijn gesneden
2 theel. komijn
0.5 kg venkel in dunne plakjes gesneden
1 L groente bouillon
200 ml. plantaardige Soya room
Peper/zout
Parmezaan vlokken

Welke materialen heb je nodig
soep pan
Roer Spatel
koksmes
snijplank
keukendoek
Solis staafmixer

Hoe maak je het
Laat de ui in de koksolie op zacht vuur aanzetten in een soeppan voor 3 minuten.
Fruit de knoflook  erbij samen met de komijn.
Doe de gesneden venkel erbij en laat weer even mee fruiten.
Schenk de bouillon erbij tot de venkel net onder de bouillon staat.
Breng aan de kook en laat 10 minuten op zacht vuur koken totdat de venkel zacht is.
Pureer de soep totdat deze mooi glad is, een beetje venkelstukjes in de soep overhouden is niet erg. Schenk de rest van de bouillon  en de room erbij en breng aan de kook.
Breng op smaak met peper/zout zo nodig.
Garneer met Parmezaan vlokken en de fijne blaadjes van de steel van de venkel.

Tips
Snijdt voor de venkel deze door midden van het hart van de venkel.
Snijdt het hart eruit en ook de stengels van de venkel.

Venkelweetjes
De venkelplant kan een hoogte van 2 meter bereiken en groeit boven de grond.
Italianen (mijn favoriete keuken) zijn dol op venkel, per persoon eten ze 7 kilo venkel per jaar.
De Nederlanders daarentegen zijn goed voor 100 gram per persoon.
Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt.
Venkel kan in zekere mate je hongergevoel verminderen.
De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen.
Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
Venkel verfrist het de adem.

 

 

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>