Recept Wentel teefjes van Fries suikerbrood van bakkerij Schuthof, Schiermonnikoog

Column
Al zolang ik met mijn gezin op Schiermonnikoog kom om even stoom af te blazen van weer hectische werkweken, is het bijna traditie om bij bakkerij Schuthof, de bakker en enige bakker van het eiland, het heerlijke en ambachtelijk gemaakt Fries suikerbrood op te halen die we de week ervoor vanaf huis al besteld hadden. Het bakkertje maakt deze dan speciaal voor ons. Bij aankomst zou het bakkertje waarschijnlijk al gesloten zijn maar, vertelde de vrouw van de bakker,
“klop dan even aan bij de blauwe deur rechts van de winkel.”

Het bakkertje woont met zijn gezin nog ouderwets, zoals het hele leven op Schier alsof de tijd stil heeft gestaan, boven de winkel.

En inderdaad, de winkel was al gesloten en moest toen aankloppen.
De vrouw deed open en gaf mij een tas met het heerlijke brood die met zoveel liefde is gemaakt.
Er moest alleen nog betaald worden maar dat komt maandag wel als de winkel weer open gaat, zei ze achteloos.
Dit kan alleen nog op plekken als Schiermonnikoog, helemaal als je het leven in Amsterdam gewend bent, is dit een plek alsof de wereld stil heeft gestaan.
En ik hoop dat het op Schier nog lang stil blijft staan zoals toen, toen mensen nog op deze manier met elkaar omgingen, zucht.

Hier het recept zoals ik die al jaren maak van dit heerlijke brood van mijn versie van het wentelteefje.

 

Praktische informatie
aantal pers.: 4
bereidingstijd: 15 min.

Wat heb je nodig
8 plakken lekker dik gesneden Fries suikerbrood van bakkerij Schuthof op Schiermonnikoog,
of ander Fries suikerbrood bij je lokale bakkertje
1 losgeklopt ei
150 ml halfvolle melk
1 eetl. suiker
2 theel. kaneel (wel echte kaneel, geen kassia nep kaneel)
1 snufje zout
klontje roomboter, gesmolten
Poeder suiker

Welke materialen heb je nodig
Broodmes
snijplank
vork
2 diepe borden
koekenpan met anti aanbak bodem

Hoe maak je het
Meng alle ingrediënten met een vork in een diep bord tot een glad beslag
door goed te klutsen.
(Klutsen? ouderwets woord of niet dan, maar ik bedoel door elkaar roeren).

Haal en drenk nu de plakken brood 1 voor 1 door het beslag met een vork.
Laat goed uitlekken en leg de plak op het andere diepe bord om verder te laten weken.
Giet het beslag wat je overhoudt over de stapel plakken brood.
Dit herhaal je met de andere plakken en je stapelt ze dan op elkaar zoals op de afbeelding.

Bak de plakken in de koekenpan met de roomboter op zacht vuur aan beide kanten goud bruin.

Bestrooi de wentelteefjes met poeder suiker en geniet
(maar niet te vaak) van deze calorie bom.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>