Recept soep van geroosterde Pastinaak

Mijn vriend de Pastinaak
Deze tijd van het jaar is voor mij weer een feestje omdat de (vergeten) wintergroenten weer verkrijgbaar zijn.
Pastinaak is 1 van mijn favorites en jammer genoeg nog niet bij iedereen bekend.
Of men kent het wel maar hebben geen idee wat je ermee kan.
Nou, je kan er mee koken, roosteren, bakken, roerbakken, stoven, stomen, grillen, trekken,
maar ook gewoon rauw verwerken.

De pastinaak is familie van de wortel en wordt ook wel een witte wortel genoemd,
niet zo gek want hij lijkt op een winter wortel qua vorm en grote.
Eeuwen geleden was die pastinaak een armelui voedsel zelfs een belangrijker zetmeel groente dan de aardappel. Daarom werd in die tijd de hutspot gemaakt van pastinaak i.p.v. tegenwoordig de aardappel. Tegenwoordig doet menig sterren restaurant er stoer mee ;-).

De smaak van pastinaak is zoetig, zoals een wortel, maar met een anijs/noten smaakje.

Gezond?
Hoewel calorierijk wordt je van Pastinaak niet dik, no sorry’s..
Verder bevat Pastinaak veel vitamines, mineralen, antioxidantenen veel voedingsvezels, zoals vitamine B5 en K, foliumzuur, mangaan en fosfor.
Als je de pastinaken dun schilt (dunschiller) pak je de meeste gezonde eigenschappen mee;
die zitten nml. net onder de schil.
Ja dus.

Oh ja
Als je de pastinaak na schillen niet direct verwerkt, besprenkel er dan wat limoen/citroensap overheen of gewoon azijn kan ook. Anders verkleurt het lichtbruin. De smaak zal er niet onder leiden maar het ziet er wat minder aantrekkelijk uit.

Ik heb hier een heerlijk en makkelijk te maken recept voor je gemaakt, een soep van pastinaak. Heerlijk op een koude winter zondag middag als je even een opkikker nodig hebt.

Wat heb je nodig
500 gr. Pastinaak, geschild en in stukken gesneden
2 eetl. kokos olie
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1 L groente bouillon, gastvrij
200 ml. kookroom Alpro Cuisine, plantaardig
1 eetl. limoen uitgeperst
Peper/zout naar smaak
Bieslook te garnering

Welke materialen heb je nodig
Solis Power Mixer Pro
Ruime pan met brede bodem

Hoe maak je het
Rooster de pastinaken met wat kokosolie en zeezout in een voorverwarmde oven 
op 180 gr. voor 30 minuten goudbruin.

Zet de sjalotjes in de olie aan voor 2 min. en voeg dan de knoflook toe.
Voeg de pastinaken toe en bak even mee met de sjalotjes en de knoflook.

Giet de bouillon erbij en breng de bouillon aan de kook.
Pureer met de staafmixer de pastinaken tot en gladde massa.
Voeg de kookroom erbij en laat nog 5 minuten op zacht vuur pruttelen.

Breng op smaak met de limoen, peper en zout.

Garneer de soep met wat bieslook.

 

 

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>