Recept Porchetta

Al een aantal jaren ga ik met mijn gezin graag naar Italie op vakantie en wel naar de provincie Le Marche (spreek uit De Marken), ” DE MARKEN” ? Ja De Marken ja. Ik kende het gebied ook niet voordat ik eigenlijk naar het beroemde Toscane wilde vanwege natuurlijk zijn culinaire goddelijkheden maar een kennis attendeerde mij op De Marken;

Het zou mooier zijn dan Toscane en ook nog ongerept en vrij van de vergeelde menukaartern met foto’s achter de ramen van de vele restaurants en Osteria’s. Ze noemen het ook nog wel het onontdekte gebied van Italie
en de regionale streekproducten zijn er volop zoals Truffel, olijfolie en hun mooi wijnen uit de regio.

Maar voor mij is 1 van de toppers: Porchetta( spreek uit Por-k-Etta).

Niet voor niets struin ik met mijn gezin (die er ook gek op is en voor hun alleen al een reden is om naar Le Marche te gaan) de lokale marktjes af in de vele mooie authentieke dorpjes om Porchetta te scoren, want daar zijn ze te koop bij de ook al herkenbare foodtrucks.



Wat is het eigenlijk? Tja een soort rollade van varkensvlees  (sorry voor de halal vrienden )  met daarin opgerold allerlei lokale kruiden en specerijen die het vlees op smaakt brengt. De rollade wordt lang en langzaam gegaard in de oven en is ideaal voor als je voor een groep moet koken. Het is eigenlijk niet zo moeilijk te maken, het kost alleen wat voorbereidingstijd. 
Ik heb van de vele Porchetta”s van allerlei familie recepten zelf een recept gemaakt.

Recept porchetta

Wat heb je nodig
1/2 buikspek in vlindervorm gesneden

Een pesto maken van :

Stuk schouderfilet en/of panchetta of andere it. vleeswaren

3 teentjes knoflook, fijngesneden

1 ui, fijngesneden

6 st. zongedr. Tomaten 

2 eetl. Pijnboompitten geroosterd

4 eetl. Parmezaan

1 eetl. Venkelzaad 

2 eetl, Salie vers

2 eetl. Peterselie

1 eetl. Chilipeper

1 eetl Limoen zest

Olijfolie

Peper/zout

Wat voor materialen heb je nodig
Slagerstouw

Hoe maak je het
Breng de binnenkant van het spek goed op smaak met zout en peper.
(De spek kant naar buiten dus).

Smeer de binnenkant van het spek met de pesto.
Rol het spek zo strak mogelijk op en bind het met slagerstouw vast en prik de rollade op verschillende plaatsten in.
Smeer de Porchetta goed in met olijfolie en zout en peper.

Schroei de Porchetta in de oven op 250 Gr. 20 mijn. dicht.
Draai de Porcetta halverwege.

Gaar de Porchetta voor 3 uur op 150 Gr. Afgedekt met alu folie.
Als je een kern temperatuur hebt stel je deze in op 160-165 Gr.

Maak een knapperige korst door daarna nog 20 mijn. Op de gril stand te zetten,

Vergeet niet steeds de Porchetta te draaien.

Tips
Smeer de porchetta in met backing soda voor een nog knapperige korst.