Recept Marokkaanse Harira Soep

Column

Een best bevriende collega chef kok van mij is Mimoun en is van Marokkaanse afkomt.
Ik heb veel van hem geleerd en was een periode lang een leermeester van mij.
Hij maakt de lekkerste creaties in zijn werk maar toen ik eens bij hem thuis op zijn verjaardag te gast was, kreeg ik Harira voorgeschoteld, een gebonden rijkgevulde soep met als belangrijkste ingrediënten tomaten,kikkererwten, linzen en bleekselderij. Na het proeven werd ik enthousiast want het smaakte verrukkelijk. Ik vroeg of hij deze had gemaakt. “Nee zei hij dit eten wij zo vaak en is niets bijzonders.
Mijn vrouw maakt deze altijd volgens recept van haar moeder.”
Niet bijzonder dacht ik; dit moet je op de kaart zetten in je restaurant zie ik tegen hem.

In de verschillende streken in Marokko en Algerije bestaan verschillende varianten op deze soep.
Tijdens de ramadan wordt harira dagelijks gegeten bij het verbreken van het vasten,
dit omdat de soep veel ingrediënten met verschillende vitamines bevat.

Dit recept  heb ik dus van moeders kunnen krijgen. Trouwens Mimoun is chef kok van restaurant Moeders in Amsterdam, een aanrader voor de Hollandse keuken met als bekendste op de kaart; de Hollandse rijsttafel.

Suc6 met het recept Habiba

Praktische info
Aantal pers. 6
bereidingstijd: 50 minuten.

Wat heb je nodig
2 eetl. kokos olie
1 rode ui, fijn gesnipperd
1/2 spaanse peper, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, geschild en in stukje gesneden
2 Winterpenen, geschild en in plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
2 eetl. ras el hanout kruiden
1 blikjes (70 Gr.) tomaten puree
1 blik gezeefde tomaten ( 400 gr.)
2 L groentebouillon
150 gr rode linzen
400 gr. kikker erwten
1 limoen, het sap
2 eetl. . peterselie fijn gehakt
2 eetl. koriander, fijngehakt

Hoe maak ik het
Fruit de uien, Spaanse peper, bleekselderij en wortel aan in de kokosolie op zacht vuur voor 5 minuten
Voeg de knoflook, de Raz El Hanout en de tomatenpuree toe en bak even mee voor 3 minuten.
Voeg de gezeefde tomaten, bouillon en de linzen toe en laat op zacht vuur pruttelen voor 30 minuten.
Voeg de kikkererwten na 15 minuten erbij.
Breng op smaak met limoen sap
Garneren met peterselie, koriander en 1 eetl. Griekse yoghurt

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>