Recept Erwtensoep zoals Frank hem lekker vindt


Column

Ik had er niet meer op gerekend maar de winter maar zeker de storm maakt toch een come back.
Dan wordt er snel gevraagd, nadat je de omgewaaide vrachtwagens hebt omzeild, om…erwtensoep,
of snert zoals je wilt. Wist je dat eten en de kleur en de geur en de smaak ook herinneringen op opwekt.

Als ik dan aan erwtensoep denk, dan zie ik mijn opa, net van zijn werk, erwtensoep eten
aan de keukentafel. Oma had zojuist een blik Unox opengemaakt, de smurrie verwarmt en opgeschept.
Ook op tafel kwam sambal. De sambal was wel zelf gemaakt door mijn oma hahaha.
Erwtensoep associeer ik dus met sambal. Daarmee verraad ik mijn Indische bloed, want indo’s eten erwtensoep met sambal. Eigenlijk eten Indo’s alles met sambal ;-).
In dit geval proefde je de “Unox” smaak niet zo goed en camoufleerde het.

Ik heb een eenvoudig recept gemaakt met een frisse twist nml. met mint.
Door het gebruik van tuin erwten word de soep iets zoeter en ook wat sneller dik en gebonden.
en alsjeblieft geen sambal gebruiken als je mijn recept gebruikt hebt.

 

 

Praktische info
aantal pers: 2
Bereidingstijd: 90 minuten

Wat heb je nodig
150 gr. groene spliterwten schoongespoeld en 1 dag van te voren geweekt in ruim water
1 laurierblaadje
1 L groenten bouillon
1 wortel geschraapt en in dunne plakjes gesneden
1/4 knolselderij, schoongemaakt en in blokjes gesneden
1/2 prei, gewassen en in halve ringen gesneden
1 rookworst EKO, in plakjes gesneden
100 gr tuinerwten, diepvries
2 eetl. munt
Zout/peper naar smaak

Hoe maak je het
Breng de uitgelekte split erwten met het laurierblaadje en de bouillon aan de kook.

Kook de spliterwten voor 30 minuten op zacht vuur en roer af en toe door.

Voeg de wortels en de knolselderij erbij  en kook nog 45 minuten.

Voeg de prei, de rookworst en de tuinerwten bij de soep
en laat nog ongeveer 15 minuten op zacht vuur koken totdat de soep gaat binden.

Voeg de gehakte munt toe en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Tips
Was de split erwten goed schoon totdat er geen schuim meer vanaf komt.

Roer de spliterwten regelmatig goed door;
de erwten zakken langzaam naar de bodem en kunnen zwart worden als je niet regelmatig roert.

Je kan de erwten ook zonder te wellen gebruiken; kook de erwten dan 30 minuten extra.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>