Biografie

Biografie Frank van der Zande

Curriculum Vitae 

Kwaliteiten
Nieuwsgierig-verbindingen tussen mensen kunnen leggen-teamplayer-improviseren-empathisch vermogen-didactisch onderlegd-goed kunnen luisteren-geduld- vertrouwen geven-resultaat gericht-communiceren op verschillende niveaus-makkelijke omgang met mensen.

Werkervaring
Humanitas DMH
Werk/job coach/opleider Horeca in bedrijfsrestaurant
Locatie Hoofdkantoor Humanitas-DMH Nieuwegein
Begeleiden/coachen van LVG (licht verstandelijke gehandicapten) “cliënten”
met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt
als gevolg vanMulti problematiek.

Cliënten? wie zijn dat?
Denk aan mensen met een IQ achterstand, of met allerlei licht verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen als autisme stoornissen, mensen met een (wajong) uitkering of een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Maar ook mensen met multiproblematiek als verslaving achtergrond, misbruik, mishandelingen

Wat doe ik met ze?
Ik kook eerlijke en gezonde lunchgerechten met hun in de keuken van het Grand cafe van het Hoofdkantoor van Humanitas-DMH in Nieuwegein.

Werk/arbeid fit krijgen-Sociale vaardigheden aanleren- (werk) structuur aanleren-Opleiden tot landelijk erkend koks diploma ROC/SVH-stage-coachen op de werkplek-naar betaald werk bemiddelen-Sporten in de Humanitas Gym.

Ambassadeur gezonde voeding Humanitas-DMH
Inspireren en enthousiasmeren tot eten van gezonde voeding en bewegen/sporten.
Verzorgen workshops en  presentaties op beschermd woonlocaties landelijk. Mede initiator en bedenker Humanitas kookapp;
Speciaal voor LVG’s ontwikkelde kookapp.

Persoonlijke ontwikkeling; omgang mensen met arbeidsbeperking- verbindingen tussen mensen tot stand brengen-kennis GGZ-problematiek-maatwerk gericht denken

Umoja Food
Ondernemer/chef kok
2010-heden

In opdracht van bedrijven als Food professional/coach werkzaam; ontwikkelen, presenteren en organisatie van producten en evenementen en koken op locatie o.a. Humanitas-DMH zorginstelling, Solis keukenapparatuur, gastchef Robeco zomerconcerten concertgebouw Amsterdam. (Internationaal)Ambassadeur theemerk Dilmah en Solis keukenapparatuur
Omschrijving; het ontwikkelen, uitwerken en verzorgen van presentaties en workshops Locatie: Nederland en Sri Lanka.

Auteur “Koken met thee” 2012
Uitgeverij Karakter
Tot stand gekomen via Sebes en van Gelderen, Literary Agency
Kookboeken schrijver
Omschrijving: eind 2012 landelijke publicatie eerste kookboek.

Persoonlijke ontwikkeling; leidinggeven en samenwerken met een (internationaal) team -presentaties in de Engelse taal-omgang met de media- recepten schrijven en bedenken – ervaring met alle facetten bij tot stand komen van een kookboek-in teamverband samen werken

Hogeschool voor Hotel en Toerisme (TIO)
 docent (part time) koken en menuleer
2010- 2012
Omschrijving werkzaamheden; zowel voor de klas (max. 20 studenten) als in groepsverband in de kookstudio (max. 18 studenten) verzorgen van kook en menuleer lessen.
Leerdoelen; bereidingstechnieken – waren/productkennis overbrengen – teambuilding.
Persoonlijke ontwikkeling; didactische vaardigheden en vaardigheden om kennis en ervaring over te dragen op een inspirerende, begrijpende en onderhoudende manier, spreken in het openbaar voor groepen- coachen en begeleiden van studenten

Umoja restaurant Amsterdam
Ondernemer/chef kok
2006- 2010
“Eerste duurzame restaurant van Nederland”
Vermelding Gault Milliau gekregen voor fine dining,
de gids voor de top van de gastronomie, en kwam op de ranglijst van nieuwkomers hoog binnen als tweede.
Vele media aandacht, dag-, weekbladen (van de telegraaf en parool tot de grootse krant van Japan, The Yomiuri Shimbun) radio en TV.

Persoonlijke ontwikkeling: motiveren tot groen denken-omgang met de media-spreken in het openbaar door geven van presentaties

Restaurant Lancelot Amsterdam
Oprichter, chef-kok en eigenaar
1999- 2006
Restaurant in middeleeuwse sfeer aan Vondelpark Amsterdam.
Eenvoudige internationale keuken/ fusion.

Persoonlijke ontwikkeling (autodidact) tot chef, leermeester en erkend leerbedrijf tot niveau 4- het coachen en opleiden van beginnende koks-
Het leiden/coachen van een team keuken en bediening

Café́ Madeliefje Amsterdam
1995- 1999
Ondernemer/kok
Populair (eet) café́ opgezet in centrum van Amsterdam (regulierdwarsstraat) met eenvoudige bistrogerechten.
Persoonlijke ontwikkeling: organisatievermogen- professioneel koken-omgaan gemeentelijke en landelijke instanties-omgang met personeel-werken in een team.

Overige Projecten 
food columnist van de duurzame krant “de Betere wereld”, waar hij elke maand zijn eigen column heeft, en gast columnist van het landelijk verspreide gratis dagblad “De Pers”.

Online kookprogamma voor diabetici
Samen met jonge diabetici kookt frank eerlijke en duurzame gerechten voor het kookprogramma van Koken in Beeld, initiatief van Novo Nordisk. Totaal heb ik 15 afleveringen gemaakt met een crew bestaande uit een regisseur, 2 camera mannen, een geluidsman en een assistent kok.

Video Gast docent van JMA Amsterdam (jongeren milieu defensie)
Hierin geeft Frank via video boodschappen tips en adviezen in gastcolleges op de ROC’s op het gebied van koken in relatie met koken tot milieubesparing voor koks in opleiding.

 Presentaties/lezingen/kookshows op het gebied van duurzaam ondernemen (in de horeca), o.a. lezingen verzorgd voor het WWF, Nestlé, Accenture, Burson & Marstellar, Hogeschool voor hotel en toerisme (TIO), QL hotel Group en Margriet Winter fair.

Nevenactiviteiten
Voetbaltrainer jeugdelftallen sinds 2012 op divisie niveau bij SC Buitenveldert.
Technisch jeugd coördinator jeugd bij SC Buitenveldert; leidinggeven en beleid maken/uitvoeren t.b.v. de jeugdopleiding en coaching van trainers en jeugdspelers.
Personal trainer voetbal/fitness; klanten helpen fit maken d.m.v. samen sporten en trainings-en voeding adviezen te geven.

Onderscheidingen
Titel Meest markante horecaondernemer Amsterdam 2009
 De jury van Koninklijk Horeca Nederland roemt het vakmanschap waarmee van der Zande maatschappelijk verantwoord onderneemt”. De kandidaten voor een Markant titel worden voorgedragen door collega-ondernemers, organisaties en bedrijven. De kandidaten voor een Markant

Wijlen Culinair journalist heeft in november 2008 in het Parool Umoja met een 9 ½ beloond: Hij roemde Umoja’s duurzame gerechten en haar bedrijfsvoering.

Talenkennis
Talen                                       Luisteren/ Lezen         Spreken           Schrijven        

Nederlands                             Moedertaal                 Moedertaal     Moedertaal

Engels                                      Uitstekend                   goed                  goed               

Duits                                        redelijk                        redelijk            redelijk

Opleiding
NIMA A Opleiding                               Amsterdam 1988-1989
MEAO diploma – C.E richting            Amsterdam 1984-1988
MAVO diploma                                     Amsterdam 1980-1984

Cursussen
KNVB Hoofd jeugdopleiding                                                               2019
KNVB TC3, voetbaltrainer jeugd                                                         2018
 Coach Buitenkanz; coachend leidinggeven, 
omgaan met psychische handicaps                                                   2013
Dilmah School of tea – Sri Lanka – Advanced                                  2011
Dilmah School of tea – Sri Lanka                                                        2010
Burson & Marstellar, mediatraining-spreken openbaar                2006
SVH Leermeester                                                                                    2001
SVH Ondernemersvaardigheden                                                        2001
SVH-vakbekwaamheid café́ bedrijf                                                    1990
SVH-vakbekwaamheid rest. Bedrijf                                                   1990
SVH Sociale Hygiëne                                                                             1988