“Lekker voor bij de wedstrijd”

Hoe toevallig……….op de dag van DE klassieker Ajax-Feyenoord  was ik met mijn gezinnetje een weekendje weg in 010, oftewel …Rotterdam. Wij hadden een overnachting geboekt in een van de
bekendste hotels van de stad Hotel New York, het oude Holland Amerika gebouw die pal aan de Maas op een schitterende locatie  staat.

Als je een weekendje Rotterdam aandoet dan kan dit statige Hotel niet ontbreken op je lijstje. Als je niet overnacht kan je ook leuk lunchen of dineren met prachtig uitzicht over de Maas waar de water taxi’s af en aan varen. De echte reden was dat wij een avondje vrienden van Amstel live in Ahoy gingen doen.

Nog brak van het avondje spektakel bij de vrienden van Amstel , en brak ook door de Amstel zelf, de volgende morgen aan het ontbijt. Wij waren  nog net voor het buffet sloot om 11.00 uur aan tafel. Jacqueline, mijn vrouw, had over een soort van kleinschalige Food hal gehoord. Het moest in de buurt zijn van het Hotel.
Beetje bij beetje werden wij aan de ontbijttafel aan het raam een beetje wakker en het zonnetje begon te schijnen. De watertaxi’s begonnen weer druk, heel druk, heen en weer te varen, toen ik een taxi begon te volgen die net om de hoek uit mijn zicht verdween. Uit nieuwsgierigheid liep ik van tafel en las hardop voor wat ik las op de gevel van het gebouw aan de overkant van het water “Fenix Food Factory“, waarop Jacqueline zei; Ja zo heet de Food hal, hoe weet je dat. Nou, zo vonden het, hoe onnozel kan net zijn.

Dus wij na het uitchecken richting de Fenix. We bereikten de hal door over een mooie brug te lopen.
Jamie onze zoon sputterde behoorlijk tegen, en ik begon me ook zorgen maken, want hij wilde ( en ik ook) op tijd weg zijn uit 010, en op tijd weer terug zijn in 020, oftewel thuis zijn om als voetballiefhebbers en Ajax aanhanger de klassieker Ajax-feyenoord te kijken. Eenmaal binnen kwijlde ik al meteen weg en was meteen bevangen door de gemoedelijke sfeer waar echte passie voor echt eten bij de standhouders vanaf straalde; ik was op slag verliefd. De fenix lijkt het antwoord op de meer commerciëlere markthal die inmiddels landelijk bekend is.

Het concept werkt als volgt; je koopt bij de ingang een houten plankje voor € 15,- en met dat plankje ga je de diverse standhouders af waar zij wat van hun specialiteit op het plankje doen, totdat het plakje vol is.  Plankje vol, en dan een plaatsje zoeken en ….genieten. Ik zag van alles op de plankjes van mooi vlees, heerlijke humus, vers bio Brood en heerlijke Cider. Cider ja en dat wordt by the way DE trendy drank die dit jaar die een 2e leven krijgt.

Omdat wij net ontbeten hadden in het hotel, sloegen wij met pijn in ons hart het plankje over maar wilde wel wat van deze ambachtelijkheden mee nemen naar 010. Jacqueline zou wel even een rondje maken toen ik op een lounge bank neer plofte Even  later kwam ze terug met een tas vol van alles; prachtige rillettes, diverse smaken Humus, lekker brood en Cider dus. Jamie waren we even kwijt maar kwam al snel weer in het zicht met een stroopwafel met spectaculaire vulling.  Hij kon niet kiezen zei hij want bij de stand was wel keuze van  10 tallen stroopwafel smaken. De man van de cider liet Jacqueline wat van zijn Cider proeven. “Oh, lekker voor bij de wedstrijd”, zei ze waarop de Cider man, met Feyenoord sjaaltje, reageerde dat het lastig zou worden. “Nou Ajax zal toch wel winnen volgens mijn man en mijn zoon.”

De man verslikte zich bijna in zijn eigen cider, en  voordat hij kon reageren reden wij al op de Erasmusbrug richting 020. Wij warenwet  op tijd thuis voor de wedstrijd en genoten van de heerlijke lekkernijen en proostte na afloop van de wedstrijd (2-0) met de heerlijke Cider van de Cider man.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>