Joris doet er toe en telt mee

 

 

Voor het project “Samen naar Meer” van mijn opdrachtgever Humanitas-DMH
ben ik regelmatig op pad om op woonlocaties waar mensen met een verstandelijke beperking wonen te inspireren en te bewegen om gezond te koken en te eten. Daar heeft de organisatie een unieke app voor uitgebracht waar lekkere, simpele en gezonde recepten in te vinden zijn; de Humanitas kook app. Deze is gratis te downloaden in de google play store en binnenkort ook in de iTunes store.

Dit keer naar Barendrecht, onder de rook van Rotterdam, waar de bewoners een vol progamma te wachten stond met als onderdeel gezond eten met begeleiders en ouders/familie van de bewoners.
Helmy, 1 van de begeleiders, heeft de moed gehad het kookgedeelte voor zo’n 60 personen op zich te nemen wat al moedig is zonder ervaring. In de voorbereiding hadden wij samen intensief telefonisch contact  en Helmy op afstand geprobeerd te ondersteunen en te voorzien van handige tips.

Eenmaal aangekomen werd ik hartelijk ontvangen door de bewoners die mijn komst best wel spannend vonden. Ik op mijn beurt keek enorm uit om nieuwe vrienden te maken.
Joris, 1 van de bewoners viel mij al meteen op want deze jongen was zo enthousiast en gedreven om te helpen dat ik hem maar bombardeerde tot assistent Chef. Hij had er speciaal een speciale koksmuts voor opgezet. Zijn werk, vertelde hij vol trots, is het onderhoud van het stadion van .. ..
betaald voetbalclub Excelsior haha.
Als Amsterdammer kon ik dat van Joris goed hebben en kon mij voorstellen dat hij dit een mooi baantje vindt, hij doet er namelijk toe en hij telt mee.

Ik merkte aan Helmy dat ze zo haar best had gedaan en dat zij er denk ik best alleen voor heeft gestaan.
Ik merkte dus dat ik moest schakelen en organiseren om het progamma op koers te houden, m.a.w. het eten moest op tijd klaar zijn. Ik zou nml. ook de bewoners en familie een presentatie geven over gezond eten en onze kook app. Op het menu stond als amuse Frank’s gezonde cake, een soepje van wortel/pastinaak met gember en chili, een stampot met vegetarische gehaktballetjes en als dessert een soepje van rood fruit met Griekse yoghurt, mint en Balsamico.
Nadat ik het laatste dessert doorgegeven te hebben, zag ik Joris met vol trots kijken en zag hem denken;’ dat hebben we maar mooi geflikt en ik heb daaraan meegeholpen.
Ik complimenteerde hem met zijn inzet, dat hij ook de rust kon bewaren. Je zag hem daarmee 10 cm groeien en blaakte van zelfvertrouwen; Joris doet er toe en telt mee.

 

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>