Wat is gezond eten volgens Jantina

Jantina is een client van Zorg instelling Humanitas-DMH die begeleid woont in Gouda.
Begeleid wonen is een woonvorm waarin je zelfstandig woont maar waar je hulp krijgt waar nodig;  denk aan het op orde houden van je leven met bijv. je financiën,  het schoonhouden van je woning, werk vinden of hoe met je vrije tijd om te gaan, enz. Vaak bevinden zich een aantal woningen in een complex met een centrale ruimte waar je elkaar ontmoet en tot de hulp vraag komt.
In zo’n centrale ruimte ontmoette ik Jantina, een vrolijk en open meisje op het eerste gezicht niet iemand met een beperking. Ik was van de week daar op bezoek in het kader van gezond eten en ik
kwam daar dus koken. Het doel van deze workshop, er volgen er meer op andere locaties, is om samen met cliënten, zo worden mensen met een beperking in vakjargon genoemd, begeleiders en ouders van cliënten te zorgen dat er gezond word gegeten op de woonlocaties.
Gezond eten en koken is een belangrijk speerpunt van Humanitas en daar doe ik graag aan mee.
Maar wat is gezond eten volgens cliënten dan? dus ik op onderzoek.

Hier Jantina’s kijk op gezond en ongezond eten d.m.v. een moodboard die ze met trots laat zien aan mij.

Op het menu had ik staan een Curry van zoete aardappel, bloemkool en paksoi, zie recept.
Als dessert een soepje van rood fruit met wat vers fruit, griekse Yoghurt met Agave siroop.

De voorbereiding (de Mis en place) hadden de begeleiders van de locatie samen met de cliënten al de dag daarvoor gedaan. Ik was dan ook blij verrast dat alle voorbereidingen keurig waren gedaan zoals ik van te voren heb opgedragen aan de leiding. De leiding is Annette, die de woonlocatie runt samen met de begeleiders.
Even tussendoor had ik een onderonsje met Jantina, een client van zorg instelling Humanitas-DMH.
Zij is een van de cliënten van de vele woonlocaties van Humanitas.

Mijn aandacht ging uit naar wat posters die aan een wand hingen. Zij zou zo dadelijk een presentatie geven aan de bewoners, ouders begeleiders en Bobo’s 😉  van het hoofdkantoor in Nieuwegein.

Ik vroeg wat zij nou gezond vindt en wat ongezond en het viel mij op dat zij dat al aardig uit elkaar wist te houden. en je moet weten, ze komen van ver want een groente Pizza van de buurtsuper vinden ze ook al snel gezond. Door haar een paar kleine tips te geven hoe ze gezonder kan eten werd ze nog enthousiaster. Zo had ze bijv. fruitwater uitgeknipt en bij gezond gevoegd. toen ik haar tipte dat ze heel gemakkelijk haar eigen fruit water kon maken begonnen haar ogen te blinken, hoe dan vroeg ze?

Nou als je zelf bijv. een takje mint, gember, limoen of komkommer stukje in je flesje water doet en even laat staan, gaat je water een smaakje krijgen. Het mooiste vond ze dat ze dat zelf kon bepalen en kon bedenken. Een paar dagen later ontving ik een berichtje van Jantina met de vraag of ik haar nog meer kan helpen met gezond eten; weer een ambassadeur erbij en mijn ritje naar Gouda is niet voor niets geweest. Jantina ik ben super trots op je en je bent welkom wanneer je wilt in mijn keuken om samen gezond te koken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>